Versnel je groei in 2024

  • Inzichten van 24 digitale experten
  • 47 concrete tips die je kan toepassen
  • Thema’s rond: data, contentmarketing, videomarketing, customer experience, social selling, customer journeys, …
  • 63 pagina’s vol groeiversnellers
  • 4 podcasts met 4 topmarketeers
Download whitepaper

De supporter-specialist


Steven Van Belleghem - Conversation specialistSinds kort ligt het nieuwe boek van Steven Van Belleghem in de rekken. Met De Conversation Company breit hij een vervolg aan De Conversation Manager, zijn zeer succesvolle boek (meer dan 22.000 verkochte exemplaren) uit 2010.

Het boek maakte van Van Belleghem een goeroe in marketingland en zette veel bedrijven aan om het veranderingstraject van adverteerder tot conversation manager in gang te zetten. In zijn nieuwe boek legt hij uit hoe je als bedrijf het onbenut conversatiepotentieel kan aanboren en uitgroeien tot een echte conversation company. Het traject loopt langs het optimaliseren van 4 c’s: customer experience, conversatie, content en collaboratie. Conversatie en content zijn twee elementen die de voorbije jaren werden uitgediept door meer en meer gespecialiseerde communicatiebureaus. We vroegen Van Belleghem welke rol zij kunnen spelen in de begeleiding van potentiële conversation companies. Of met andere woorden: beheer je content en conversatie management best in- of outhouse?

“Ik zie twee niveaus die vandaag door elkaar worden gebruikt”

“Ik zie twee niveaus die vandaag door elkaar worden gebruikt”, nuanceert de auteur meteen. “Veel mensen denken dat een conversation manager gewoon berichten post op Twitter of Facebook. Als je daar geen strategie aan vastknoopt, mis je een opportuniteit en dreig je heel oppervlakkig te werken. Ik denk dat je beide nodig hebt: iemand die strategisch denkt en iemand op operationeel niveau. De persoon op strategisch niveau moet absoluut intern zitten omdat zijn werk meer en meer zal worden gekoppeld aan de bedrijfsstrategie en aan de bedrijfsidentiteit. Je kan je wel laten adviseren natuurlijk, maar voorts moet je dat toch binnenshuis bewaken.” Van Belleghem, die zich in het verleden wel vaker een inhouse-believer toonde, zet dus de deur op een kier voor het outsourcen van content.

“Voor de operationele invulling zijn er twee pistes, afhankelijk van de organisatie”

“Voor de operationele invulling zijn er twee pistes, afhankelijk van de organisatie”, zegt hij. “Zelf vind ik het ideaal als je ook dat intern doet omdat de flexibiliteit hoger zou moeten zijn en omdat mensen intern sneller spreken vanuit het merk. Je werft mensen aan die fan zijn van het merk en die begrijpen hoe de doelgroep eruitziet. Club Brugge heeft als eerste voetbalploeg in België een conversation manager aangeworven.

Die persoon zou niet kunnen communiceren zoals hij dat nu doet, mocht hij geen Club Brugge-supporter zijn. Dat is een voorwaarde voor de job die in die context evident is, maar het zou ook het geval moeten zijn voor een fmcg-merk. Je hebt iemand nodig die zich heel hard identificeert met het merk. Dat is de eerste voorwaarde, meer dan extern of intern.” De laatste nuance van Van Belleghem maakt meteen duidelijk waar de meerwaarde van externe partners kunnen liggen. Een in house talent is ongetwijfeld een fan, maar heeft minder ervaring dan een externe specialist. Als het klikt tussen een bedrijf en zijn externe conversatiespecialist dan kan deze laatste door een combinatie van ‘supporterschap’ en contentmétier flink wat gewicht in de schaal werpen.

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.